Flygtoa i hemmet ger renare gödsel

2016-11-25 12:00  
Foto: Rafael Ben-Ari / Alamy

Istället för att spola ner toalettinnehållet i vatten så ska nyinflyttade stockholmare gå på vakuumtoaletter.

3 000 vakuumtoaletter ska installeras i lägenheter i det nybyggda området Norra Djurgårdstaden i Stockholm, rapporterar Vetenskapsradion.

Vakuumtoaletter känns kanske främst igen från tåg eller flyg och separerar avföring och urin i olika tankar, medan avlopps- och duschvattnet i lägenheterna ska gå till reningsverket som vanligt.

Innehållet i toaletten ska användas som gödsel i jordbruket. När avföringen inte blandas med avloppsslam, som kan innehålla rengöringsmedel och sminkrester, kommer det att bli renare än den slamgödsling som används i dag. Slamgödslingen är omdiskuterad just på grund av att gödslet innehåller kemikalier.

Läs mer:

Läs mer: Vi spolar ner 1,4 miljarder prillor per år

Tidigare liknande projekt har gått i stöpet för att toabesökare inte vill ändra sina vanor.

– Att man har en förståelse att man får mer resurseffektiva system måste kanske finnas med för att man som användare ska tycka att detta är ett positivt system även om det är lite annorlunda än det man är van vid, säger Ida Sylwan på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut till radioprogrammet.

TT / Ny Teknik

Mer om: Toalett Avlopp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer