Fler plastförbud i kosmetika ska utredas

2016-12-22 11:20  

Mikroplast i tandkräm och duschkrämer är på väg att förbjudas. Nu vill regeringen utreda om förbudet ska omfatta fler kosmetiska produkter.

Små plastpartiklar, så kallad mikroplast, som används i kosmetiska produkter följer med genom avloppssystemet och spolas ut i sjöar och hav. Marina djur som filtrerar vattnet för att få föda, till exempel blåmusslor och djurplankton, får i sig partiklarna och kan skadas.

Läs mer:

Läs mer: Mikroplast kan göra fisken giftig

Mikroplast kan också påverka de livsmedel från havet som människor äter, eftersom miljögifter binder hårdare till plast än till naturliga partiklar.

Kemikalieinspektionen har tidigare föreslagit ett förbud mot användning av plastpartiklar i kosmetiska produkter som sköljs av, till exempel duschkrämer och tandkräm. Nu får myndigheten i uppdrag att undersöka om plastpartiklar bör förbjudas i ytterligare produkter.

Läs mer:

Läs mer: "Gott om substitut till mikroplast"

– Ett enkelt sätt att minska spridningen av mikroplaster till sjöar och hav är att ta bort plasten ur produkter där den är onödig, till exempel i kroppsvårdsprodukter, säger miljöminister Karolina Skog i ett pressmeddelande.

Det tidigare förslaget har omarbetats något av regeringskansliet och kommer att skickas på remiss inom kort.

Regeringen ger också Naturvårdsverket i uppdrag att informera allmänheten om hur nedskräpning av plastbärkassar skadar miljön. Plastkassar är en stor källa till nedskräpning i hav och sjöar och kan ge upphov till mikroplast när kassarna slits ner till mindre bitar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer