Finska forskarens klimatvideo sprids över världen

2017-08-04 08:53  

En finländsk forskare har gjort en video som visar 117 år av klimatförändringar – i ett klipp på 35 sekunder. På ett dygn har filmen fått över 47 000 visningar.

Antti Lipponen arbetar på meteorologiska institutet i Kuopio i Finland. Forskaren är aktiv på sociala medier, men de satellitbilder som han har lagt ut tidigare har bara nått några tusen användare på Twitter och Flickr.

Men nu har Lipponens senaste alster blivit något av en viral succé. Han vardagliga arbete i Kuopio består i att forska om partiklar i atmosfären, samt att göra dataanalyser av klimatfrågor.

Det senare uppdraget ligger till grund för den video om klimatförändringar som Antti Lipponen har gjort. I det 35 sekunder långa klippet visar hur klimatet har förändrats i 191 länder sedan år 1900.

Klippet som fångar 117 år av klimatförändringar haft över 47 000 visningar – en siffra som fortsätter att öka allt eftersom folk världen över delar videon vidare.

Dataunderlaget som Antti Lipponen har använt till sin video är hämtad från Nasas institut GISS. Nasas statistik uppdateras varje månad och är fri att använda.

Lipponen själv är förvånad över uppmärksamheten som videon har fått, berättar han för Yle. Det finns redan andra kartor som tydligt visar förändringen i klimatet. Men på de kartorna framträder främst de stora länderna – medan i Lipponens grafik visar varje enskild land på ett tydligare sätt.

– Detta har väckt särskilt positiva reaktioner. Jag är intresserad av att omvandla data så att det blir begripligt. Och jag vill försöka beskriva temperaturväxlingar på ett så tydligt sätt som möjligt, säger Antti Lipponen till Yle.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt