Felaktig modell för beräkning överdrev snöskotrars utsläpp

2020-01-16 06:56  
Skotrar släpper inte ut lika mycket växthusgaser som tidigare uppskattningar visat. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix / TT

Tidigare visade nationell statistik att de uppskattade utsläppen av växthusgaser från snöskotrar och fyrhjulingar var långt större än utsläppen från inrikesflyget i norra Sverige. Men det stämmer inte.

Det visar sig när Naturvårdsverket tillsammans med branschen och andra myndigheter nu sett över beräkningsmodellerna, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

– Ganska så snabbt såg vi att det inte kan stämma när vi tittade på hur många maskiner vi sålt och hur mycket de släpper ut, säger Niklas Kristoffersson, vd för Snö- och terrängfordonsbranschen.

Tidigare byggde modellen på hur maskinerna såg ut för 10–15 år sedan, och energieffektiviseringarna fanns inte med.

Halverade utsläpp

I de nya uppskattningarna av utsläppen har siffrorna för snöskotrar och fyrhjulingar halverats för de senaste åren.

Det har gjorts justeringar i modellen, och den har blivit bättre, säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, till Sameradion & SVT Sápmi. Han understryker dock att det i grunden är en modell, som man ska tolka med försiktighet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer