Farliga ämnen i vanliga teknikprylar

2016-12-13 07:11  
Hörlur

Billig hemelektronik som säljs i svenska butiker innehåller ofta förbjudna, giftiga ämnen. Kemikalieinspektionens granskning har lett till att 30 företag har anmälts för miljöbrott.

Granskningen omfattar 154 produkter. I 64 av dem hittades farliga nivåer av skadliga kemikalier. 58 innehöll ämnen som gör dem förbjudna att sälja, rapporterar Dagens Nyheter.

Kemikalieinspektionen har valt ut vanliga prylar, som mobilladdare, lampor, usb-kablar och hörlurar. Granskningen har särskilt riktats mot billiga produkter.

– Det ser inte bra ut, men tyvärr är vi inte överraskade. Lågprisprodukter har även tidigare visat stora brister, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen, till DN.

Läs mer:

Läs mer: Forskare kopplar småbarnsfeber till miljögift

Vanligaste gifterna var bly som kan skada nervsystemet, ftalater som misstänks vara hormonstörande och klorparaffiner som hotar vattenlevande djur.

Trots att butikerna oftast dragit tillbaka produkterna direkt har myndigheten valt att anmäla till åklagare.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer