EU vill minska lastbilsutsläpp med 30 procent

2018-05-17 16:27  
Foto: Shutterstock/IBL

Koldioxidutsläppen från nya tunga lastbilar ska ned med 30 procent på elva år, till 2030, föreslår EU-kommissionen. Det är första gången kommissionen sätter gränser för utsläppen av koldioxid från tunga fordon.

För personbilar finns gränsvärden sedan tidigare. Kommissionen föreslår nu en delgräns för lastbilarna 2025, då minskningen ska ha nått 15 procent, jämfört med 2019.

Lastbilstillverkarna anser att kommissionen går för långt. Deras lobbyorgan ACEA, som företräder sju stora tillverkare, anser att det hade varit rimligt att sätta ett mål om 16 procent för 2030 och 7 procent för 2025.

– Vi stödjer ACEA:s förhållningssätt. Det är den inriktning vi har innan vi fullständigt har tittat igenom förslaget, säger Joakim Kenndal, presschef på Volvo Group.

Kommissionen har, menar ACEA, bara överfört nivåerna för bilar och minibussar på tunga lastbilar, utan att bry sig om att det är marknader med helt olika förutsättningar.

– Vi stödjer ambitionen och vill minska våra utsläpp. Det är tidsaspekten som är det svåra. Kanske bör man ha ett bredare perspektiv och inte titta på bara själva lastbilen när det gäller utsläppen, säger Kenndal.

Mer om: Lastbil EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer