EU spikar klimatmål – så stor andel ska komma från förnybara källor

2018-11-13 12:27  
Foto: AP Photo/Francisco Seco/TT

År 2030 ska minst 32 procent av energin i EU komma från förnybara källor. Samtidigt ska energieffektiviseringen – hur mycket som sparats jämfört med tidigare prognoser – vara uppe i 32,5 procent.

Siffrorna ingår i de nya klimatmål som nu spikats av EU-parlamentet i Strasbourg efter uppgörelser med EU-länderna i somras.

– Ett jättestort steg framåt. Vi tar tydliga steg för att klara intentionerna i Paris-avtalet, säger svenske ledamoten Fredrick Federley (C) om det paket av åtgärder som röstades igenom på tisdagen.

Läs mer: ”Tvivel om klimatet har ett högt pris”

"Med mål om nollutsläpp i EU, krav på att alla länder utvecklar nationella klimatstrategier och att EU:s utsläpp ska beräknas mot bakgrund av koldioxidbudgetar, är detta en mycket bra grund för en framtida europeisk klimatlag", anser i sin tur kollegan Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer