EU-parlament vill sänka utsläpp 60 procent: ”Känner ett lyckorus”

2020-10-07 09:57  
Till år 2030 vill EU-parlamentet att utsläppen av växthusgaser ska ha minskat med 60 procent, jämfört med 1990 års nivåer. Arkivbild. Foto: TT

EU:s samlade utsläpp bör minskas med 60 procent till år 2030, jämfört med nivåerna 1990. Det anser åtminstone ledamöterna i EU-parlamentet i en omröstning i Bryssel.

– Jag känner ett lyckorus. Det här är den gladaste dagen jag har haft i parlamentet, både för min del, men också för klimatet, säger svenska ledamoten Jytte Guteland (S), som är ansvarig för EU-parlamentets behandling av förslaget.

60-linjen vann i omröstningen med 352 röster mot 326. Många av de konservativa ledamöterna och ledamöter från länder i öst föredrog i stället 55 procent, vilket är vad EU-kommissionen har föreslagit.

Läs mer: Sommaren 2020 var den varmaste någonsin

Vad siffran slutligen blir avgörs dock inte förrän efter förhandlingar med EU:s medlemsländer som ska enas om sin linje senare i oktober. Tills vidare har EU haft målet att sänka utsläppen till 2030 med 40 procent.

Mer om: Utsläpp EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer