EU klassar hormonstörande ämnen som farliga

2017-02-21 07:35  
Foto: Alamy

För första gången har EU valt att klassa ämnen som farliga på grund av att de är hormonstörande. Ämnena finns bland annat i barnartiklar.

– Äntligen ser vi konkreta beslut på EU-nivå, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

De fyra ämnena som nu finns på listan över ämnen som endast i undantagsfall ska användas är ftalater. Ftalaterna DEHP, DBP, DIBP och BBP verkar mjukgörande och hittas ofta i mjukplast, speciellt i barnartiklar, accessoarer och elkablar. DEHP förekommer allra mest, och är också den farligaste, enligt Kemikalieinspektionen.

Klassningen är något Sverige kämpat för länge.

– Jag vill ge en eloge till Danmark som tagit fram förslaget, säger miljöministern.

Läs mer:

Läs mer: Förbjudna kemikalier i var tionde plastprodukt

Flera länder har varit med och kämpat för att få hormonstörande ämnen klassade som farliga. EU-kommissionen har dock länge varit passiv och inte tagit några beslut om klassningen. Det har varit oklart vad kommissionen ska göra och inte.

– Nästa steg måste nu bli att EU-kommissionen levererar en adekvat definition av vad ett hormonstörande ämne är, så att vi kan få fler konkreta regleringar på plats. Hormonstörande ämnen är farliga för människor, inte minst för våra barn, och de hör inte hemma i vår vardag, säger Karolina Skog.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer