EU-förslag kan stoppa hormonämnen

2016-06-16 09:44  
Foto: Alamy

Hormonstörande ämnen finns i allt från kassakvitton till kläder. Först nu, flera år försenad, lägger EU-kommissionen ett förslag som kan resultera i att dessa ämnen försvinner för gott.

Från och med i dag ska det bli lättare att fasa ut farliga hormonstörande ämnen. Detta efter ett förslag från EU-kommissionen som ska göra det lättare att peka ut de farliga ämnena.

– Det här är jätteviktigt eftersom det ger oss det verktyg vi behöver för att kunna göra verkstad av det som finns i EU:s regelverk, säger Ing-Marie Olsson Ressner, enhetschef vid Kemikalieinspektionen.

Hormonstörande ämnen finns i en rad vardagsprodukter samt diverse bekämpningsmedel. Det kan vara allt från de mjukgörande ämnen som gör tröjor med plasttryck eller elkablar mjuka till de flamskyddsmedel som finns i stoppade möbler.

Forskning visar att dessa ämnen kan orsaka cancer, rubba ämnesomsättningen och skada miljön.

– Under fosterstadiet och när vi växer är vi särskilt känsliga för dessa ämnen, säger Ing-Marie Olsson Ressner.

Det finns lagar som förbjuder vissa hormonstörande ämnen. Men eftersom det inte funnits kriterier för dessa ämnen har dessa lagar i praktiken varit verkningslösa.

Kriterierna skulle ha varit på plats redan 2013, men när så inte blev fallet stämde Sverige tillsammans med andra länder EU-kommissionen inför EU-domstolens tribunal som gav länderna rätt i december förra året.

– Det är verkligen hög tid att detta förslag kommer nu. Hela EU och alla regulatoriska myndigheter väntar på det här, eftersom det är en förutsättning för att vi ska kunna fasa ut dessa ämnen. Jag förutsätter att det blir ett bra förslag som är baserat på vad vetenskapen visar, säger Åker Bergman, professor och chef för Svenskt centrum för toxikologiska vetenskaper (Swetox).

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer