EU-domstolen: Polsk kolgruva måste stänga omedelbart 

2021-05-24 11:00  
Kraftverket Turów ligger intill Turóws kolgruva nära staden Bogatynia i Polen. Foto: AP Photo/Petr David Josek

Nu har EU-domstolen lämnat ett besked. Kolbrytningen nära polska Turów måste omedelbart upphöra, i väntan på att målet som Tjeckien har väckt mot landet är helt avgjort. 

EU-domstolen har beordrat en nedstängning av den polska kolgruvan vid Turów, som ligger nära den tjeckiska och tyska gränsen, för att undvika ”allvarlig och oåterkallelig skada på sökandens intressen”, berättar Euractiv

Sökanden är i det här fallet Tjeckien. Enligt Tjeckien ska verksamheten vid Turów ha drabbat den inhemska vattenförsörjningen negativt. Det är bakgrunden till det klagomål som Tjeckien har väckt mot Polen i EU-domstolen.  

I väntan på att ärendet är helt avgjort har Tjeckien begärt att kolbrytningen tillfälligt upphör, något som landet nu har fått gehör för.  

Läs mer: Polsk kolgruva får förlängt tillstånd – möter protester 

EU-domstolen anser att en fortsatt brytning i Turów sannolikt skulle ha ”negativ påverkan på grundvattennivån i tjeckiskt territorium”, vilket också kan hota tillgången på dricksvatten. 

Licensen för den polska kolgruvan upphörde i april 2020. Men den polska staten har förlängt tillståndet i omgångar, senast i april ända till 2044. Tjeckien har motsatt sig förlängningen och menar att verksamheten vid Turów nu bedrivs olagligt. 

Trycket på att få bort kolkraften ökar

Enligt EU-kommissionen har Polen inte förhållit sig till rådande EU-lagar, då man inte har konsulterat sina grannländer om förlängningen. Men i vattenfrågan har man inte funnit fog för den tjeckiska linjen, baserat på de bevis man har fått. Nu är det alltså upp till EU-domstolen att avgöra ärendet. 

Polen har åtagit sig att stänga alla kolgruvor till 2044, ett årtal som kritikerna tycker ligger alldeles för långt bort. Ny Teknik har tidigare berättat om det omställningsarbete som pågår i landet, för att få bort kolet. Kärnkraft och havsbaserad vindkraft finns bland planerna. 

Trycket på att få bort kolkraften i världen ökar. Stormaktsgruppen G7 har nyligen kommit överens om att sluta stötta denna. 

"Vi understryker att internationella investeringar i kol (där inte koldioxidutsläppen har minskats i kolutsläppen) måste upphöra omedelbart”, skriver de bland annat i sin uppgörelse, berättar nyhetsbyrån TT den 21 maj.  

Ania Obminska

Mer om: Kolgruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer