Enorma dieselutsläpp orsakar ekokatastrof i Sibirien

2020-06-03 10:32  
Arkivbild från Norilsk Nickels anläggningar i Ryssland. Foto: Sergej Ponomarev/AP/TT

Lokala myndigheter i Sibirien, Ryssland, har utfärdat katastrofläge sedan 20 000 ton fossila bränslen läckt ut i en flod nära den arktiska staden Norilsk.

Oljeprodukterna kom från fabriksanläggningen Norilsk Nickel, en av världens största nickelindustrier. Olyckan inträffade när en tank skadades sedan de pelare som stöttade tanken börjat kollapsa.

Konstruktionen är liksom det mesta i området byggd på permafrost "och har varit stadig i 30 år", enligt en talesperson för Norilsk Nickel.

Världsnaturfonden (WWF) prisar myndigheternas insatser för att undvika att bränslet rinner ut i en närliggande sjö. Men den regionala fiskerimyndigheten betonar att en ekologisk katastrof inträffat.

– Det kan redan nu sägas att det kommer att ta flera decennier innan det ekologiska systemets balans återhämtat sig i vattensystemen i Norilo-Pjasinskij, säger Dmitrij Klokov på fiskerimyndigheten.

Norilsk har 180 000 invånare och är byggd kring industrin. Verksamheten har tidigare orsakat omfattande miljöpåverkan.

Mer om: Utsläpp Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer