Enorm ekodukt ska hjälpa djur över motorväg

2022-03-25 13:01  

Snart kan pumor ta sig fritt över motorvägen i Kalifornien. I bergen i Santa Monica byggs vad som beskrivs som världens största ekodukt.

Pumor, prärievargar, hjortar och andra djur kan snart korsa motorvägen US 101 i Kalifornien utan att riskera livet. Spaden sätts i jorden den 22 april i vad som ska bli världens största ekodukt, en bro för djurlivet.

– Viadukter likt denna är inget nytt. Det som gör den här historisk är att vi sätter den ovan en av världens mest trafikerade motorvägar, säger Beth Pratt vid National Wildlife Federation.

En motorväg är inte bara farlig att korsa, de flerfiliga vägarna skär dessutom av områden för djuren och kan begränsa tillgången till mat och göra det svårare att para sig. Förhoppningen är att djuren helt enkelt vandrar över trafiken via ekodukten, som smälter in i omgivningen genom att ovansidan täcks av buskar, träd och annan vegetation.

En kalifornisk puma. Foto: Johanna Turner/AP/TT

Ekodukten placeras i Santa Monica-bergen, 56 kilometer nordväst om centrala Los Angeles, och ska stå klar 2025.

Bron byggs 61 meter ovanför de tio filerna, och korsar även en mindre påfartsled. Det mesta av bygget sker på natten – för att störa så få som möjligt av de 300 000 bilister som passerar här dagligen – och 60 procent av kostnaden täcks av pengar som privatpersoner och organisationer har skänkt.

Fakta: Ekodukt

Är "naturens väg" över infrastruktur som väg eller järnväg.

En ekodukt ska vara minst 30 meter bred och vara byggd med tanke på faunan, med en passande naturlig "inredning".

I Sverige finns bland annat en ekodukt över E6 vid Kungsbacka.

Källa: Trafikverket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer