Miljö

Efter USA-valet: ”Klimatklump i magen”

Donald Trump är ny president i USA. Foto: Lev Radin/Everett Collection/IBL
Donald Trump är ny president i USA. Foto: Lev Radin/Everett Collection/IBL
Mattias Goldmann
Mattias Goldmann

Det är rejält dåligt för klimatet att Donald Trump blir USA:s näste president. Men han kommer inte att lyckas få USA att hoppa av klimatavtalet. Det säger Fores vd Mattias Goldmann.

Publicerad

På onsdagsmorgonen stod det klart att Donald Trump blir USA:s näste president. Den 20 januari tar han över efter Barack Obama.

Donald Trump har gjort sig känd som klimatförnekare och har sagt att han skulle se till att USA hoppar av klimatavtalet som världens länder enades om i Paris.

– Jag har en stor klimatklump i magen. Donald Trump kommer att göra skillnad i negativ riktning, säger Mattias Goldmann, vd på den liberala och gröna tankesmedjan Fores.

Men Donald Trump kommer inte att kunna förmå USA att dra sig ur klimatavtalet, enligt Mattias Goldmann. Avtalet trädde nyligen i kraft, vilket krävde underskrift av minst 55 länder som gemensamt står för minst 55 procent av världens utsläpp. USA är ett av världens största utsläppsländer och var avgörande för att de 55 procenten skulle nås.

Läs mer:

– Men även om länderna någon gång skulle hamna under 55 procent blir avtalet inte ogiltigt, säger Mattias Goldmann.

Dessutom tar det fyra år att lämna klimatavtalet, från det att FN meddelas tills utträdet genomförs, vilket motsvarar en amerikansk presidentperiod.

Just nu pågår det två veckor långa klimatmötet i Marrakech, där länderna ska lägga fast hur man ska nå de utsläppsminskningar som bestämdes i Paris. Mattias Goldmann tror att Obamaadministrationen kommer att öka sina ansträngningar för att nå så konkreta förhandlingsresultat som möjligt innan presidentskiftet sker.

– Men motsatsen händer också, att länder som har tvekat lite om att vara med blir mer försiktiga när de tänker att USA kanske har en annan inställning längre fram, säger han.

När det gäller USA:s egna utsläppsöverenskommelser med länder som Kina, Mexiko och Kanada är det lättare att hoppa av. Sannolikt kommer Donald Trump att riva upp de avtalen.

Läs mer:

– Att Donald Trump blev vald är riktigt dåligt för klimatet, säger Mattias Goldmann.

Inom USA misstänker Mattias Goldmann att Donald Trump kan försämra utvecklingsmöjligheterna för förnybara energikällor.

– Det fossila vädrar morgonluft med Trump. Men för att det fossila verkligen ska slå ut det förnybara krävs det betydligt större stimulanser för fossilt än i dag, och det tål inte statskassan.