Dricksvatten från urinmaskin

2016-07-27 09:29  
Urinåtervinningen testades nyligen vid en musikfestival. Foto: Alamy

Urin kan återvinnas till vatten och gödningsämnen-

En forskargrupp i Belgien har konstruerat en maskin som med hjälp av solenergi omvandlar urin till dricksvatten och gödningsmedel. Urinen lagras i en stor tank som hettas upp av en solcellsdriven värmepanna. Innehållet filtreras sedan med membranteknik som gör att vattnet tas tillvara och näringsämnen som kväve, fosfor och kalium separeras.

Under parollen "kissa för vetenskapen" användes maskinen nyligen på en tiodagars musik- och teaterfestival i Gent. Tusen liter vatten återvanns från besökarnas urin, som är tänkt att användas för att brygga öl, enligt forskarna vid universitetet i staden.

Målet är att installera större versioner av maskinen på flygplatser och sportarenor. Men tekniken kan även användas i landsbygdsområden och regioner i utvecklingsländer där strömförsörjningen är bristfällig.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer