Dom i klimatmål klar: Shell måste minska utsläpp

2021-05-27 08:11  
Donald Pols, chef för Milieudefensie i Nederländerna, jublar över domen. Foto: Peter Dejong/AP/TT

En domstol i Nederländerna har fastslagit att oljejätten Shell måste sätta ordentligt mycket högre fart för att minska sina utsläpp av växthusgaser.

Företaget, som tänker överklaga till högre instans, ådöms att till 2030 sänka utsläppen med 43 procent jämfört med 2019 års nivå.

Tidigare i år satte Shell målet att sänka sin kolintensitet – ett mått för mängden koldioxid som släpps ut i samband med energianvändning – med 6 procent till år 2023, med 45 procent till 2035 och 100 procent till 2050, jämfört med 2016 års nivå.

Enligt domstolen är Shells klimatmål inte tillräckligt konkreta, fulla av förbehåll och i teorin tandlösa. Eller som domaren sammanfattade: "Det duger inte".

Läs mer: Stormaktsgruppen G7 enas om att sluta stötta kolkraft

Domen ses som en stor framgång för miljöorganisationerna som står bakom stämningsansökan, bland annat Greenpeace och Milieudefensie, nederländska grenen av Friends of the earth.

Peter Erickson, senior forskare vid forskningsinstitutet Stockholm environment institute, är glad över utfallet.

"Dagens dom går i linje med forskningen: om oljejättar som Shell minskar sin produktion av fossila bränslen kommer det att bidra till minskade utsläpp av koldioxid, vilket är nödvändigt för att möta klimatmålen", säger han i ett skriftlig uttalande.

Mer om: Shell Utsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer