Design tar upp komplexa frågor om rymden och miljö

2018-05-30 06:30  

Varför kasserar vi så mycket kläder? Hur ska kvinnor i utvecklingsländer få säker förlossningsvård? Tänk om vi redan vet hur rymdturismen ser ut om 20 år? Nu visar avgångsstudenter sina exjobb vid Designhögskolan i Umeås examensutställning.

Examensutställningen ”UID18 – Design Talks & Degree Show” vid designhögskolan i Umeå inleds på torsdag den 31 maj. Nästan 50 avgångsstudenter presenterar sina exjobb, och Designhögskolan uppger att många av projekten är inspirerade av den pågående ”digitala revolutionen”.

– I år utforskar våra studenter teman som verkligen utmanar våra tankar och idéer kring hållbarhet och mångfald, säger designhögskolans rektor Johan Redström.

Flera projekt har därtill en stark koppling till sjukvården.

Läs mer: Gleechi ger robotar en hjälpande hand

– Medicinsk utrustning, och vårdsektorn generellt, har alltid fått stort intresse från våra studenter, ända sedan skolan grundades 1989. Det är ju också ett område där vi genomför många projekt i samarbete med exempelvis Norrlands universitetssjukhus och med privata företag i vårdsektorn, säger Johan Redström.

Rent allmänt upplever Johan Redström att designstudenterna alltmer söker sig till ”frågor på övergripande systemnivå”.

– Vi kan se en tydlig trend mot att allt fler studenter blir intresserade av stora och komplexa samhällsfrågor. Många som studerar fordonsdesign till exempel, funderar mycket på transportfrågor i det större perspektivet, med fokus på hållbarhet och miljöfrågor. Designområdet håller på att förändras ganska mycket, och vi som skola måste bli bättre på att möta komplexa frågeställningar, säger Johan Redström.

Läs mer: Rapport visar: Digitaliseringen inom vården går trögt

Bland de utställande avgångsstudenterna kan nämnas Franziska Heuck, som utvecklat digitala, app-baserade utbildningsverktyg för vårdpersonal i utvecklingsländer och krigszoner. Utbildningspaketet syftar till att träna medicinsk personal att utföra säkra kejsarsnitt i miljöer med bristande resurser.

Tyler McDonald har intresserat sig för en framväxande marknad för rymturism, ledd av privata företag, och föreställt sig hur branschen kommer att se ut år 2040.

Felicia Hjelmqvist har utvecklat en RFID-märkning för kläder, som lagrar plaggets historia genom hela livscykeln. Bakgrunden är att genomsnittssvensken årligen köper 13 kilo kläder, och att 70 procent av plaggen kastas inom ett år.

Shigeo Katsura Gordon har tagit fasta på Cambridge Analyticas manipulationer av det amerikanska presidentvalet, och att vi alltmer övervakas av stora nätverk som lagrar vår information. Därför har han designat akrylbehållaren Data Control Box, som ska ge den enskilde kontroll över sin egen data.

Detta är UID18 – Design Talks & Degree Show

Designhögskolan i Umeås examensutställning besöks varje år av representanter för multinationella bolagsjättar som Microsoft, Google, Apple, Samsung, BMW och Airbus.

I år presenteras totalt 48 examensprojekt muntligt, via 3D-modeller och genom digitala visualiseringar.

Plats: Designhögskolan i Umeå, Östra Strandgatan 30.

Tid: Torsdag 31 maj till fredag 1 juni.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer