Miljö

Den här virala utmaningen gör det trendigt att städa upp vår planet

Utmaningen som sprider sig i sociala medier får hela världen att gå samman i en tävling som för en gångs skull inte får oss att skaka på våra huvuden.

Publicerad

Du har kanske hört talas om ”Ice bucket challenge” där man ska hälla iskallt vatten över sig, eller ”Car surfing challenge” där personen i passagerarsätet går ut ur bilen och dansar medan bilen rullar bredvid. Dessa påhitt får många att skaka på huvudet och undrande fråga sig själva vad det är bra för.

Men den här utmaningen är lite annorlunda. Den kallas ”#Trashtag challenge” och går ut på att städa upp skräp. Tusentals personer lägger upp bilder i sina sociala kanaler en ”före-bild” som visar en plats täckt av skräp och sedan en ”efter-bild” där de stolt poserar med fyllda sopsäckar. Utmaningen var tänkt för ”uttråkade tonåringar” men har fått med sig människor i alla åldrar.

Blev uppmärksammat på sociala medier

Idén uppstod förra veckan av Facebook-användaren Byron Roman som postade två bilder, en när han satt ute i naturen fullt med utspritt skräp runt omkring sig och en annan när han hade städat upp allt, som resulterade i nio stora sopsäckar. ”Här är en ny #challenge för uttråkade tonåringar” skrev han på Facebook.

Responsen blev säkerligen mycket högre än han förväntat sig. Människor postar bilder från stränder, skogar, vid vägar, på åkrar och många fler platser som behövde städas upp.

Så om du går i tankarna att delta i en viral utmaning, varför inte börja med den här.