Demokraternas nya plan: så ska USA bli koldioxidneutralt till 2030

2019-02-08 10:50  
Foto: Alex Edelman

Med en ”Green New Deal” ska hela USA:s energisektor bli fossilfri på bara tio år, utan att bygga ut kärnkraften.

Varje amerikansk medborgare släpper i snitt ut över 16 ton koldioxid om året, och näst efter Kina släpper landet totalt ut mest växthusgaser i världen. Men en ny radikal plan ska göra USA helt klimatneutralt - på bara tio år.

Under torsdagen presenterade demokraterna Alexandria Ocasio-Cortez, som sitter i representanthuset, och senatorn Ed Markey sin ”Green New Deal”. Ett namn som anspelar på president Franklin D. Roosevelts reformprogram som lyfte USA ur depressionen under mellankrigstiden.

Läs mer: Värmen får isarna på ”Världens tak” att smälta

Fast den här gången är förhoppningen att rädda USA undan de ekologiska, sociala och ekonomiska konsekvenserna av att missa Parisavtalets tvågradersmål.

Den nya gröna given är en 14 sidor lång resolution som ska läggas fram i representanthuset, där demokraterna sedan mellanårsvalet har majoriteten. Den kommer inte att vara bindande, utan är tänkt att ligga till grund för kommande reformer och lagförslag.

100 procent fossilfri energi

”Idag är dagen då vi väljer att hävda oss som en global ledare och visa vägen i övergången till 100 procent förnybar energi”, sa Alexandra Ocasio-Cortez när resolutionen presenterades, enligt nyhetsbyrån AFP.

Läs mer: Klimat väger tungt i rödgrönblå vårbudget: ”Måste möta hotet”

Kärnkraft nämns inte i förslaget, men Ocasio-Cortez själv vill inte se någon utbyggnad för att möta energibehoven. Däremot säger henne stab i en kommentar till CNBC att de inte vill se någon avveckling av befintlig kärnkraft, som står för runt en femtedel av USA:s energiförsörjning, under omställningen till en fossilfri energi.

Grundplåten i dokumentet är målsättningen att USA ska bli utsläppsneutralt på tio år, det vill säga att landet inte släpper ut mer koldioxid än de kan lagra eller på annat sätt ta bort ut atmosfären. Samtidigt ska levnadsstandarden för landets medborgare öka. I processen ska arbetsrätten stärkas och miljontals nya välbetalda jobb skapas.

Ocasio-Cortez och Markeys resolution har stöd från 60 kongressledamöter, och 9 senatorer. Däribland finns flera av de som kandiderar till att bli demokraternas presidentkandidat i valet 2020 som Cory Booker, Kirsten Gillibrand, Kamala Harris och Elizabeth Warren rapporterar CNBC.

Läs mer: Norges elbilsandel fortsätter att slå rekord – och den här bilmodellen sålde allra bäst

Här är några av förslagen i Green New Deal:

  • Nå en helt utsläppsfri energisektor genom att dramatiskt öka andelen förnybar och utsläppsfri elproduktion.
  • Bygga mer energieffektiva och ”smarta” elnät.
  • Renovera ”alla befintliga byggnader” för att göra dem mer energieffektiva och ställa höga krav på att nybyggnationer ska vara energieffektiva.
  • Minska utsläppen från tillverkningsindustrin, jordbruket och transportsystemet så mycket som dagens teknik tillåter.
  • Göra stora satsningar på koldioxidlagring.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer