De förbjuder mikroplast i smink och tandkräm

2018-01-10 16:44  
Foto: Alamy

Ett förbud mot mikroplaster har trätt i kraft i Storbritannien. Men mycket mer krävs mot föroreningarna, menar parlamentsledamöter i London.

Stoppet som infördes i tisdags gäller så kallat exfolierande ämnen – mikroskopiska plastkulor – i bland annat tandkrämer och tvålar.

Kulorna är så små att de i många fall via avloppssystemen läcker ut i naturen. Sedan äts de av fiskar och andra djur, och hamnar på så sätt även i människans mat.

– En väldigt bra start, säger underhusledamoten Mary Creagh, ordförande i miljöutskottet EAC.

Läs mer: Forskarnas upptäckt: Mikroplast i dricksvatten

Men mikroplasterna är ett bredare problem än så. De bildas även när större plastskräp bryts ned.

– Därför har mitt utskott även manat till ett pantsystem för plastflaskor och en "latteavgift" för att ta itu med de 2,5 miljarder icke återvinningsbara engångsmuggar för kaffe som vi använder här i landet varje år, säger Creagh via Twitter.

Storbritannien har liksom Sverige och många andra länder infört avgifter på plastpåsar, men har ännu ingen pant på plastflaskor.

Läs mer: Nedbrytbar plast skapar problem i återvinningen

Enligt en, på sistone ofta citerad, bedömning kan det år 2050 finnas mer plastskräp än fisk i världens hav.

I samband med ett möte inom miljösammanslutningen Unea i december skrev samtliga FN-medlemmar, nästan 200 länder och områden, under en resolution för att stoppa plastföroreningarna.

Mer om: Mikroplast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer