Därför ska man ha en plastgran i jul

2019-11-28 07:30  
Foto: Pixabay

Forskare från Italien har undersökt vilken julgran som är mest klimatsmart – den från skogen eller den i plast?

Den konstgjorda är bäst, förutsatt att man använder den riktigt länge, lyder slutsatsen.

Studien har genomförts vid universitetet i Florens och forskningsgruppen har gjort en livscykelanalys av olika typer av julgranar för att undersöka klimatbelastningen. På kort sikt är den naturliga granen bäst, men sparar man sin plastgran och använder den i många år vinner den ur klimatsynvinkel, rapporterar Lantbrukets affärstidning ATL.

– Om jag tar hand om mitt fina konstgjorda träd och byter det vart 20:e år, då är det naturliga trädet sämre för klimatet än det konstgjorda trädet efter 16 år, säger Andrea Laschi, en av forskarna, till ATL.

Läs mer: Grönaste sättet att ta hand om julgranen

Forskarna har undersökt granarnas hela livslängd, från produktion till dess att de slängs. Beståndsdelarna i kinesiska plastgranar har vägts och man har undersökt hur mycket plast och metall de innehåller. Samtidigt har man räknat på hur mycket diesel och växtskyddsmedel som gått åt för att odla en gran.

Mer om: Julgran Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer