Danskt bajsvatten kan nå svenska badgäster: ”Inte vettigt”

2020-05-22 12:44  
Det är populärt att bada i Öresund – här i Malmö. Bild från i april. Foto: Johan Nilsson/TT

När 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten dumpas i Öresund nästa vecka kan delar av det flyta upp bland badgäster på den svenska sidan. ”Det strider mot allt sunt förnuft”, säger Peter Göransson, ordförande för den ideella föreningen Öresundsfonden.

– Jag tycker att det är direkt motbjudande, säger marinbiologen Peter Göransson.

Den totala mängden avloppsvatten motsvarar uppemot 200 fyllda simbassänger och kommer att släppas ut fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparken Bakken, på den danska sidan.

Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid. Utsläppet sker därför i Öresund under fem dygn från och med söndag, rapporterar TV2 Lorry.

"Strider mot sunt förnuft"

Den tillfälliga lösningen har fått kritik av bland annat Danmarks naturskyddsförening och en chefsbiolog vid Öresundsakvariet – som anser att den utgör ett hot mot havsmiljön eftersom avloppsvattnet är orenat och innehåller flera ton fosfor, kväve och organiskt material.

Marinbiologen Peter Göransson, som är ordförande för den ideella föreningen Öresundsfonden, reagerar starkt.

– Vi har länge kämpat för att Öresund ska bli så rent som möjligt och så gör man så här. Det är inte vettigt. Det strider mot allt sunt förnuft, säger han.

Läs mer: De planerar jättebygge mot framtidens översvämningar

Utsläppet av det danska kloakvattnet riskerar att orsaka en övergödningseffekt, förklarar han, som i sin tur kommer att bidra till många fler mikroskopiska alger.

– I förlängningen leder sådant till att det blir grumligare i vattnet, att det kan bli övertäckt av alger och att det kan uppstå syrebrist på botten på vissa ställen.

Kan nå svenska badgäster

Öresund har redan sina miljöproblem, framför allt i de djupare delarna. Där finns ett rikt djurliv, men de senaste åren har delar av det försvunnit eller minskat kraftigt på grund av yttre miljöpåverkan.

– Egentligen är det allra värsta att det här skickar helt fel signaler. Öresund överlever nog detta tack vare sina starka strömmar, men det är dålig stil att göra på det här sättet. Det är helt vansinnigt, säger han.

Det är dåliga nyheter även för badgäster på den svenska sidan av Öresund. Delar av avloppsvattnet kan nämligen nå ända dit.

– Ja, det finns alltid en risk att fasta partiklar kommer med vattnet. När det handlar om orenat avloppsvatten är det inte alls omöjligt, och det är väldigt otrevligt, säger Peter Göransson.

Mer om: Danmark Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer