Då vill Ikea och Electrolux ha helt återvunnen plast

2017-12-12 07:01  

Både Ikea och Electrolux vill ha in mer återvunnen plast i sina produkter. Målsättningen är kraftigt ökade mängder till 2020.

Plasten har gjort att hemelektronik, möbler och heminredningsprylar går att hitta till överkomliga priser. Men nu vill två stora svenska företag minska sin användning av fossilbaserad ny plast.

För ett par år sedan gick Ikea ut med beskedet att företaget till augusti 2020 ska ha ersatt all ny plast i sitt heminredningssortiment med förnybar eller återvunnen plast. De produkterna utgör cirka 40 procent av Ikeas all plastanvändning.

Man har kommit en bit på väg till målet. Enligt hållbarhetsrapporten för 2016 redovisas att 24 procent av heminredningssortimentet består av återvunnen plast.

Ett exempel är en blomspruta, där en del av den jungfruliga plasten har ersatts av plast tillverkad av den återvunnen sträckfilm som tidigare har skyddat möbler i Ikeas egna varuhus.

Exemplet illustrerar en svårighet med att tillverka produkter av återvunnen plast – att få tag på material som är välsorterat.

– Den stora utmaningen för oss är att få rena fraktioner i tillräckligt stora volymer. I dag har vi inte den strukturen för att skapa en större marknad, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef Ikea Sverige.

Läs mer:

Läs mer: Chalmers reaktorer kan återvinna allt plastavfall

Förutom det egna plastavfallet används plast från återvunna pet-flaskor samt produktionsspill från fabriker.

– Där är vi säkra på kemikalieinnehållet, säger Jonas Carlehed.

Ikea har aviserat en satsning om en miljard euro för att säkra tillgången till mer hållbara material där återvunnen och förnybar plast ingår. En del av pengarna går till samarbeten med andra bolag, som finska Neste som tillverkar biobaserad plast.

Ett annat exempel är Newlight i USA, som tillverkar termoplast av infångade växthusgaser. Ikea har förbundit sig att köpa företagets halva årsproduktion.

– Vi investerar i olika partnerskap, och vi välkomnar alla innovationer. Men arbetet kräver uthållighet, det här sker inte över en natt, säger Jonas Carlehed.

Läs mer:

Läs mer: Nedbrytbar plast skapar problem i återvinningen

Electrolux har formulerat att företaget 2020 ska ha ersatt 20 000 ton ny plast med återvunnen polypropenplast, vilket skulle utgöra 25 procent av all polypropenplast företaget använder. I dag når man upp till 7 000 ton.

Företaget började använda återvunnen plast 1995, i liten skala. År 2008 lanserades en dammsugare där 55 procent av plasten var återvunnen. I dag har man produkter som innehåller upp till 70 procent återanvänd plast.

– Vi har fokuserat på Europa, nu vill vi nå ut till våra övriga marknader där vi har tillverkning, säger Henrik Sundström, miljö- och hållbarhetschef på Electrolux.

Läs mer:

Läs mer: Plasten väntar på cirkulära flöden

En viktig del av att öka användningen av återvunnen plast är att det finns tillgång till stora mängder insamlad plast som har en säkrad kvalitet.

– Vi måste bygga upp egna system för detta. Vi arbetar mycket med leverantörerna för att få ett förutsägbart material, säger Henrik Sundström.

Det mesta av materialet som återvinns kommer från förpackningar som har varit hos konsumenterna under kort tid. Det är svårare att återvinna plast som tillverkades för femton tjugo år sedan, eftersom det inte alltid går att veta vilka tillsatser plasten har.

– Det absolut viktigaste är att veta ursprunget på materialet, annars vet vi inte vilka additiv som ingår. Lagstiftningen är stark när det gäller kemikalier, säger Henrik Sundström.

Mål: återvunnen plast 2020

Electrolux: 2020 ska 25 procent av den plast företaget använder ha ersatts av återvunnen polypropenplast. Det motsvarar 20 000 ton. I dag når man upp till 7 000 ton.

Ikea: 2020 ska 100 procent av alla plastprodukter i heminredningssortimentet, som utgör 40 procent av all plastanvändning hos Ikea, tillverkas av återvunnen plast. Senast redovisade uppgift är att Ikea har 24 procent återvunnen plast i det här sortimentet.

Källa: Electrolux, Ikea.

Anna Orring

Mer om: Ikea Electrolux

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer