Cyborgbakterier slår naturens fotosyntes

2017-08-31 14:05  
Här är en konstnärs tolkning av hur en bioreaktor (till vänster), full med bakterier klädda med kadmiumsulfid (mitten), omvandlar ljus, vatten och koldioxid till användbara ämnen (höger). Foto: Kelsey K Sakimoto

Cyborgbakterier täckta med nanopartiklar som fungerar som minimala solpaneler slår naturens fotosyntes när det gäller att omvandla solljus till användbara kemiska föreningar. Det hävdar en forskare i USA.

Konceptet med artificiell fotosyntes är inte nytt. Många forskare har försökt att generera förnybar energi och framställa enkla kemiska föreningar på det sättet. Men även om en del framsteg har gjorts har inga system hittills varit tillräckligt effektiva för att tas i kommersiell användning.

Nu har Kelsey Sakimoto, forskare vid University of California, skapat cyborgbakterier som han menar slår naturens fotosyntes i verkningsgrad.

Ordet cyborg för tankarna till science fiction men betyder egentligen en organism som består av både biologisk vävnad och syntetiska delar.

För att framställa cyborgbakterierna använde Kelsey Sakimoto den naturligt förekommande bakterien Moorella thermoacetica, som producerar ättiksyra. Ättiksyra är en användbar produkt bland annat för tillverkning av olika sorters bränslen, polymerer och läkemedel.

Genom att förse bakterierna med kadmium och aminosyran cystein fick han dem att täcka sig själva med halvledande nanopartiklar av kadmiumsulfid som fungerar ungefär som solpaneler genom att de tar vara på solljuset.

Läs mer:

Läs mer: KTH-forskarnas filter bryter ner mikroplast med solljus

Resultatet, den nya hybridorganismen, kallas för M thermoacetica-CdS och producerar ättiksyra från koldioxid, vatten och solljus.

– När bakterierna väl är täckta av dessa små solpaneler kan de syntetisera mat, bränslen och plast genom att använda solenergi, säger Kelsey Sakimoto i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har bakterierna en verkningsgrad på 80 procent och slår därmed den naturliga fotosyntesen.

Kelsey Sakimoto hoppas att cyborgbakterierna kan bli kommersiellt användbara men påpekar att både halvledarna och bakterierna behöver finjusteras.

Forskningen presenterades nyligen på ett möte som arrangerades av the American Chemical Society.

Linda Nohrstedt

Mer om: Cyborg Fotosyntes

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer