Coca-Cola slutar med plastsugrör

2019-01-15 07:32  
Clean Up Australia hävdar att sugrör av plast stod för 11 procent av allt skräp av plast som hittades i landet i fjol. Foto: TT

Coca-Cola ska sluta sälja sugrör av plast i Australien, rapporterar lokala medier. Plasten ska ersättas av biologiskt nedbrytbart papper.

Åtgärden är en del i en plan för företaget att enbart använda återanvändbara material senast år 2025.

Enligt miljöorganisationen Clean Up Australia stod sugrör av plast för 11 procent av allt skräp av plast som hittades i landet i fjol.

I Australien har plastförbud diskuterats intensivt det senaste året. Under 2018 övergick de två största matvaruhandlarna, Coles och Woolworths, till att enbart erbjuda påsar av återvunnet material. På tre månader beräknas det ha minskat användningen av plastpåsar med hela 1,5 miljarder påsar.

Läs mer: ”Min plastfria månad gjorde livet gråare”

Övergången till återanvänt material gick dock inte smärtfritt. Woolworths rapporterade att försäljningen inledningsvis gick ner något, då kunderna inte ville ha de nya påsarna, medan Coles efter protester under en tid fick skrota idén att ta betalt för sina påsar. Båda kedjorna tar nu betalt för sina påsar.

EU kom i oktober i fjol överens om att förbjuda engångsplast. Om allt går som väntat kan förbudet börja gälla från år 2021.

Mer om: Sugrör Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer