Centern vill skynda på grönare flyg

2019-05-17 16:09  
SAS flygplan Airbus 320 Neo tankades med bioflygbränsle inför en flygning till Köpenhamn i början av januari 2017. Swedavia köpte in 450 ton för att kompensera de egna tjänsteresorna. Foto: Christine Olsson / TT

Flyget måste betala mer för sin klimatpåverkan, anser Centerpartiet. Bland annat borde även flygresor till och från EU ingå i systemet med utsläppsrätter.

– Vi måste resa grönare, säger partiledaren Annie Lööf.

Med drygt en vecka kvar till EU-valet dominerade frågorna om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och misstroendeomröstningen mot henne. Men centerledaren Annie Lööf och EU-kandidaten Fredrick Federley ville hellre prata om flyget.

Vid ett besök i Göteborg lanserade duon fyra förslag för att göra flygresandet mer miljövänligt.

Bland annat vill Centern att alla flygresor, inte bara de inom EES-området, ska ingå i EU:s handel med utsläppsrätter.

– Det ska kosta mer att släppa ut mer. Men för flyget gäller inte mekanismen fullt ut, för att flyget till och från EU i dag inte omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter, säger Annie Lööf.

– Och så kan vi inte ha det.

”Öka trycket”

Centern vill också att flygsektorn ska börja betala för utsläppsrätter som i dag ges bort gratis. Från 2025 ska samtliga utsläppsrätter auktioneras ut till flygbolagen.

– Flyg är billigt i dag och det beror på att man inte betalar sina konsekvenser, säger Fredrick Federley.

– Det här kommer att öka kostnaderna och det kommer att öka omställningstrycket för flygen, så att vi snabbare kan gå mot grönare transporter.

Gemensamt luftrum

Samtidigt vill Centern att EU ökar takten i omställningen till biobränslen i transportsektorn. Jämfört med EU:s mål att nå 14 procent förnybar energi till 2030 vill Centern se ett mål på 30 procent till 2030 och 60 procent till 2040.

Till sist slår partiet ett slag för arbetet med att skapa ett gemensamt luftrum för hela Europa, så att alla flyg kan ta den rakaste vägen till sina destinationer. Arbetet sinkas bland annat av att Spanien och Storbritannien just nu träter om Gibraltar med tillhörande luftrum, men Centern vill att de övriga medlemsländerna ska gå vidare utan de båda länderna så länge.

Mer om: Flygbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer