C vill satsa mer på att städa haven

2017-09-22 14:58  

Centern vill satsa mer på hav och vatten än regeringen i sin budgetmotion.

– Vi ser ett ökat hot mot våra hav och vattendrag, säger C-ledaren Annie Lööf.

Regeringen föreslog i budgetpropositionen drygt 600 miljoner kronor 2018 för satsningar på att bland annat städa upp haven, minska övergödningen, minska nedskräpning med plast i hav och på stränder och på att återställa och ta fram nya våtmarker.

Lööf tycker att de satsningarna är väldigt bra, men att det behövs mer.

– Vi är många som sett sommarens torka och vattenbrist, liksom bottendöden i Östersjön. Av den anledningen lägger nu C fram satsningen ”en blå miljard”, säger hon.

Läs mer:

Läs mer: Regeringen satsar halv miljard på att städa haven

C plussar på regeringens satsning med 450 miljoner kronor nästa år. Regeringens satsning växer till drygt 700 respektive 800 miljoner kronor 2019 och 2020. Även de åren vill C lägga på 450, respektive 400 miljoner kronor ytterligare. Nästan en femtedel av C:s extra pengar vill partiet satsa på att säkra dricksvatten i hela landet.

– Jag tror att det kommer väldigt nära människors vardag när vi inte har tillräckligt med vatten för att vattna trädgården. Det har blivit väldigt tydligt för många under sommaren, säger Lööf.

Därför vill C stödja lokal och regional planerig och lokala investeringar, till exempel i vattensnål teknik.

Mer om: Plast Hav

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer