Bolund: Läget är oerhört allvarligt

2021-08-09 14:44  
Miljö- och klimatminister Per Bolund anser att IPPC-rapporten är oerhört allvarlig. Foto: Ali Larestani/TT

Redan inom 20 år kommer den globala medeltemperaturen att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning, enligt FN:s klimatpanels rapport."Läget är ännu allvarligare än vad forskningen tidigare visat", säger miljöminister Per Bolund (MP)

– Världen har inte gjort vad som krävs för att bryta fossilberoendet. Hälften av världens el kommer fortfarande från kol eller olja. Bryter vi inte det här och nu kommer vi inte att klara 1,5 gradersmålet, kanske inte ens 2 grader, säger han.

Särskilt överraskad över rapporten är han dock inte.

Fel riktning

– Nej, jag har ju följt forskningen och den senaste rapporten kom för åtta år sen, men sammanställt på det här sättet och med alla signaler som pekar i fel riktning så är ju läget oerhört allvarligt, säger Bolund.

För svenskt vidkommande kräver det en skärpt politik, anser han.

– Ja, absolut. Vi behöver se över klimatmålen, öka ambitionerna och sätta skarpare mål. De är ju baserade på de tidigare rapporterna. Från Miljöpartiets sida vill vi se ett stoppdatum för att använda fossila bränslen och ett stoppdatum nu för att utvinna fossila bränslen och när man ska sluta sälja fossildrivna bilar, säger Per Bolund.

Lösningar finns

Han framhåller att Sverige är ett av de länder i Europa och världen där den den förnybara energin expanderar allra mest, och också ett av de länder med högst försäljning av el- och laddbara bilar.

– Det visar att vi har lösningarna på plats. Nu gäller det bara att se till att det är dem vi baserar framtidens samhälle på, säger Per Bolund (MP).

Moderaternas miljö- och klimatpolitiska person Jessica Rosencrantz ser också allvarligt på rapporten.

– Det är väldigt allvarlig läsning som definitivt gör att alla politiker måste fokusera på åtgärder som inte bara låter bra utan får ned utsläppen på riktigt, nationellt, på EU-nivå men också globalt, säger hon till TT.

Elektrifiering nyckeln

– Vi har saknat en offensiv agenda från regeringen, både globalt och nationellt, som på ett helt annat sätt kan minska utsläppen, om man fokuserar på rätt saker, säger hon.

Och en nyckel är elektrifieringen, framhåller hon.

– Elektrifiering är i hög grad lösning om vi ska ställa om samhället. Då måste vi få fram el, och då har vi inte råd att utesluta någon fossilfri el. Vi behöver vind- och solkraft men också kärnkraft. Då duger det inte att lägga ned kärnkraft, som regeringen gör.

Hon vill också att regeringen tar ledartröjan på klimattoppmötet i höst och driver på för att alla länder sätter ett pris på koldioxidutsläppen.

– Det behövs en överenskommelse om att alla ska sätta ett pris på utsläppen, säger Jessica Rosencrantz.

Owe Nilsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer