Bly i fåglar 17 år efter gruvstopp

2018-06-11 07:18  
En svartvit flugsnappare tittar ut från en fågelholk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Trots att 17 år har gått sedan blygruvan i Laisvall i Arjeplogs kommun lades ner är halterna bly hos fåglar i området fortfarande högre än hos andra fåglar, rapporterar Ekot och P4 Norrbotten.

Forskare har under de senaste 30 åren följt blyhalterna i miljön kring den gamla gruvan.

– I området kring Laisvall är blymängden i blodet ungefär fem gånger högre i småfåglar än i opåverkade områden några mil norr om Laisvall, säger Johan Lidman, doktorand på Umeå universitet som leder forskningen, till radion.

Läs mer: Fågelns svarta fjädrar förbluffar forskare

Det är framförallt blodet på svartvit flugsnappare som kontrollerats. Dels i närheten av den plats där gruvan låg, dels i ett referensområde några mil upp i fjällvärlden. Men trots högre halter i Laisvallstrakten har det ändå skett en stor förbättring.

Läs mer: Kråkfåglar är inga hönshjärnor

– Det har skett en väldigt drastisk sänkning av blynivåerna sedan nedläggningen, runt 50 procent har värdena sjunkit, säger Johan Lidman.

Minskningen innebär också att fler ägg läggs i holkarna och att fler ungar överlever.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer