Bisfenol A förbjuds i kvitton och biljetter

2016-12-19 11:48  
Foto: Pixabay

EU förbjuder det hormonstörande ämnet bisfenol A i kvitton och biljetter från och med år 2020.

Förbudet handlar om termopapper, som används för bland annat kassakvitton och biljetter.

– Det nya förbudet kommer att minska den totala exponeringen för bisfenol A och kan bidra särskilt till att skydda gravida kvinnor som hanterar kassakvitton i jobbet. Bisfenol A misstänks kunna ge effekter på foster och små barn även vid låg exponering, säger Helena Dorfh, utredare vid Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

EU-kommissionens beslut innebär att bisfenol A inte får förekomma i halter över 0,02 procent i termopapper.

Förslaget röstades igenom av medlemsländerna i EU:s Reachkommitté i somras och nu har EU-kommissionen fattat beslut om att införa förbudet i en bilaga till EU:s kemikalielagstiftning.

Det var Frankrike som tog initiativ till förslaget och Sverige har stöttat det. Bisfenol A påträffas i nästan alla urin- och blodprover från människor.

Sedan 2011 är bisfenol A förbjudet i nappflaskor i hela EU. I Sverige är ämnet också förbjudet i lack och ytskikt i matförpackningar för barn upp till tre år. Sedan september 2016 är bisfenol A även förbjudet att använda vid så kallad relining av dricksvattenrör i Sverige.

Ny Teknik har tidigare rapporterat att vissa tillverkare av termopapper har bytt ut bisfenol A mot det mer okända ämnet bisfenol S. Nu ger EU-kommissionen livsmedelsmyndigheten Echa i uppdrag att utreda i vilken grad företagen går över till termopapper med bisfenol S och om det behövs åtgärder för att även begränsa användningen av bisfenol S.

Kemikalieinspektionen i Sverige undersöker på uppdrag av regeringen om det finns behov av att införa åtgärder i Sverige för att minska risker med användningen av andra bisfenoler. Uppdraget ska redovisas för regeringen i september 2017.

Förbudet mot bisfenol A i termopapper träder i kraft den 2 januari 2020.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer