Bill Nye om lösningarna på klimathotet: ”Ingenting är gratis, era idioter”

2019-05-14 11:10  

Ingenjören och programledaren Bill ”The Science Guy” Nye har fått nog. Vi måste göra mer för att hejda den globala uppvärmningen och det är klart att det kommer att kosta, betonar han.

Amerikanen Bill Nye har en bakgrund som ingenjör på Boeing, men är i dag mer känd som ”Bill Nye the Science Guy”, efter en tv-serie med samma namn. Nu leder han Netflix-serien ”Bill Nye Saves the World”, där han utforskar frågor som klimatförändringarna och alternativ medicin ur ett vetenskapligt perspektiv.

Just klimatförändringarna och hur lamt de hanterats har nu fått Bill Nye att ryta till ordentligt, berättar Washington Post.

I ett inslag i HBO:s nyhetssatirprogram ”Last Week Tonight with John Oliver” säger Bill Nye att jordens medeltemperatur kan öka med ytterligare fyra till åtta grader mot slutet av århundradet, om utsläppen fortsätter att öka.

– Vad jag säger är: Planeten brinner för fan, säger Bill Nye i inslaget och tänder samtidigt eld på en modell av en jordglob.

Läs mer: Ny toppnotering för koldioxid i atmosfären: ”Försvinner inte mirakulöst”

Men det finns många sätt för oss att släcka branden. I inslaget talas det bland annat om att prissätta koldioxid.

– När något kostar mer köper folk mindre utav det, konstaterar Bill Nye.

Demokraternas åtgärdspaket ”Green New Deal”, som vill göra USA klimatneutralt på bara tio år, lyfts också fram. Där finns förslag som att dramatiskt öka andelen förnybar och utsläppsfri elproduktion och bygga mer energieffektiva och smarta elnät.

Läs mer: Svenska klimatutsläppen minskar inte

Ett av motargumenten till demokraternas ambitiösa åtgärdspaket är att det vore alldeles för dyrt att genomföra. Det argumentet håller inte när jorden brinner, menar Bill Nye.

”Ingenting är gratis”

Det finns mycket vi kan göra för att släcka branden, men är någon av dessa lösningar gratis?

– Såklart inte. Ingenting är gratis, era idioter, säger Bill Nye och överraskar inte bara tittarna utan också programledaren John Oliver med sin skarpa ton.

– Jag tror att vi alla har brutit ner Bill Nye, säger John Oliver.

Se klippet här (Bill Nyes inslag börjar ungefär 10 minuter in):

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer