Bekämpningsmedlet giftigare än oljan från Deepwater Horizon

2015-04-13 15:11  

Dispergeringsmedlet som användes för att bekämpa oljeutsläppet från plattformen Deepwater Horizon i Mexikanska gulfen 2010 var giftigare för korallerna än själva oljan.

Det visar en studie som utförts vid två amerikanska universitet. Forskare har exponerat tre arter av kallvattenkoraller som växer i området kring utsläppet för både dispergeringsmedlet, oljan och en blandning av dessa.

Det visade sig då att dispergeringsmedlet är giftigt för korallerna vid lägre koncentrationer än oljan de utsattes för. Giftigast blev en blandning av bekämpningsmedel och olja.

Det var den 20 april 2010, alltså för snart fem år sedan, som uppskattningsvis 795 miljoner liter olja läckte ut från offshoreplattformen Deepwater Horizon efter en olycka. 7 miljoner liter dispergeringsmedel, en kemisk emulsion som ska bryta ner oljan, användes för att rensa upp i området.

Det var första gången som dispergeringsmedel sattes in på stora djup.

- Det var ett stort experiment som utfördes i realtid för att genast sätta in motmedel mot oljan som forsade ut ur källan, men de visste inte vad konsekvenserna skulle bli, säger lektor Erik Cordes vid Templeuniversitetet.

Han och kolleger upptäckte snart stora skador på korallerna.

Forskarna ska nu studera bekämpningsmedlens effekt på miljön för att det ska bli möjligt att utveckla dispergeringsmedel som är skonsammare.

Studien har publicerats i tidskriften Deep-Sea Research II.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer