Bättre tajming mellan djur och växter trots klimatförändringar

2018-04-23 15:53  
Foto: Pascal Goetgheluck

En studie visar att djur och växter snabbare anpassar sig efter varandra i takt med klimatförändringarna.

En global studie visar att förändringen i tajmingen mellan djur och växter går allt snabbare, det skriver forskning.se. Klimatförändringarna ger oss ett varmare klimat, vilket gör att växter blommar tidigare på året och flyttfåglarna tidigarelägger sin resa. Blommar en växt tidigare än vanligt kan det leda till att insekten får problem att sprida växtens pollen vidare, eftersom insekten kanske inte reagerat likadant på värmen som växten.

Läs mer: I döda valens mage: 29 kilo plast

Men nu visar en ny studie som utförts vid Stockholms universitet att tajmingen mellan arter som är beroende av varandra har ökat sedan 1980-talet. Det går inte att konstatera att förändringen orsakats av klimatförändringar. Men studien visar att förändringstakten ökade för 35 år sedan då även klimatförändringarna tog fart.

Studien bygger på 27 olika studier från fyra kontinenter om förändringar av samspelande arters säsongmässiga uppträdande från 1951 till 2013 både på land och i havet.

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt