Bara 3 av 46 målarfärger klarar testkraven

2018-05-08 07:32  
Foto: Henrik Montgomery / TT

Bara tre av 46 färger klarar alla krav i Folksams test av utomhusfärger. De flesta faller på att de inte klarar kraven på miljö och hälsa. Och två av de tre godkända färgerna tillhör testets billigast.

Ser man enbart till funktion så klarade 30 av de testade färgerna kraven. Men när det gäller miljö- och hälsokriterierna är det bara fem som passerar nålsögat. Två av de tre rekommenderade färgerna som klarade kraven både på funktion och på miljö och hälsa – Teknos Nordica Eko, Rusta Premium Fasadfärg och Biltema Träfasad V – tillhör färgtestets billigaste.

– Det som är glädjande är att vi ser att de färger som får bäst betyg, även om de är få, i sitt innehåll lyckas ta hänsyn till både miljö, hälsa och bästa kvalitet till ett rimligt pris. Man kan tillverka färg utan cancerogena och reproduktionsskadliga ämnen, så frågan till industrin är varför fler inte gör det, säger försäkringsbolaget Folksams hållbarhetschef Karin Stenmar.

Bättre funktion

Årets test visar att tillverkarna, jämfört med tidigare år, blivit bättre då det gäller färgens funktion. Men när det gäller miljö- och hälsoaspekten finns mycket kvar att göra.

– Ur kvalitetssynpunkt har det blivit bättre, men det får inte ske på bekostnad av människa och miljö. Det bästa vore om industrin fortsätter med kvalitetsförbättringar men också får med sig miljö och hälsa.

Dålig information

En anledning till att så få färger bedöms som acceptabla när det gäller miljö- och hälsoaspekten är att Kemikalieinspektionen har skärpt sina krav. Färgtillverkarna ska informera om skadliga ämnen i produkternas säkerhetsblad, vilket inte alltid görs.

– Industrin har inte ägnat sig åt de här frågorna för det är ingen som har efterfrågat det. Och då får konsumenten ingen information om vad det är man köper. Vi har också en tillit till att vår statliga reglering utesluter sådant som är farligt, men så är det inte. När man måste redovisa kanske man också skärper till sig på vad man har för innehåll, säger Karin Stenmar.

Testet som genomförts 2016_2018 omfattar 46 utomhusfärger och varje färgsystem testas på 24 paneler, från norr till söder.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer