Avfall plus avfall skonar miljön

2014-09-15 08:44  

Forskare vill använda avfall från pappersindustrin till att få bukt med rester från gruvbrytning. Grönlutslam ska hindra att vatten lakar ut metaller ur bergmaterial.

På Brännkläppens avfallsanläggning i Boden på går just nu ett test av tekniken. Forskare från Luleå tekniska högskola har kapslat in deponerat material från gruvbrytning i jord blandat med grönlutslam. Substansen är en restprodukt från papperstillverkning. Den är basisk, seg och inte benägen att släppa genom vatten. Blandad med jord kan den skapa ett tätskikt som gör att vatten inte sipprar genom gruvresterna och skapar surt, metallhaltigt lakvatten.

Forskningen har pågått en längre tid, och det krävs långa tester för att se om tätningen fungerar.

-Idag finns inte så många andra sätt att avsätta grönlutslammet. Oftast har industrierna egna deponier. Där gör det ingen nytta, säger Christian Maurice, lektor i tillämpad geologi vid LTH till Sveriges Radio Norrbotten.

Det kan finnas flera användningsområden. Förutom inkapsling av gråberg och anrikningssand skulle grönlutslam kunna råda bot på sulfidrikt sediment från muddring.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer