Arktis rekordstora ozonhål är borta

2020-04-27 08:08  
Forskare har hittat mikroplaster i prover från Arktis. Foto: Kajetan Deja

Tidernas största observerade ozonhål över Arktis har slutit sig och finns ej mer, enligt EU:s övervakningssystem Copernicus.

Det ovanliga ozonhålet – tre gånger så stort som Grönland enligt Nature – överraskade forskarna när det upptäcktes i slutet av mars. Inte sedan 2011 har ett ozonhål setts vid Nordpolen. Över Antarktis däremot skapas ozonhål varje vår.

Arktis rekordhål hade kunnat utgöra ett hot mot människor om det rört sig längre söderut mot befolkade områden. Men hålet började stängas i början av veckan och i torsdags var processen fullbordad.

Läs mer: Enormt ozonhål över Arktis – tre gånger så stort som Grönland

– Det är mycket ovanligt med en sådan stark ozonförtunning i den norra hemisfären, men årets polarvirvel har varit undantagsvis stark och ihållande, och temperaturerna var låga nog för molnbildning i stratosfären i flera månader, säger Copernicus-forskaren Antje Inness till Euronews.

Att ozonhålet stängdes har inget att göra med minskade föroreningar till följd av virusrestriktioner världen över, påpekar forskarna.

Mer om: Arktis Ozon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer