Älgen i vägen för mer fossilfritt samhälle

2018-11-12 15:29  
Älgko betar i Östergötland. Foto: Mikael Fritzon / TT

Beståndet av älg i Sverige måste minska betydligt, annars riskeras en nödvändig produktivitetshöjning i skogsbruket. Det skriver Skogsstyrelsen i en ny rapport, uppger Sveriges Radio Ekot.

Anledningen är att efterfrågan av skogens råvaror ökar när samhället gör en omställning till ett fossilfritt samhälle, med bland annat mer trä i husbyggen och nya förpackningar av trä. Då är betesskador från klövvilt det största hindret för högre produktion.

– Generellt har vi för mycket älg i vårt land och utifrån hur betesskadeinventeringen ser ut så måste man justera antalet, Erik Normark, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen, till Ekot.

Läs mer: Älgar kan försvinna i syd på sikt

Minskningen av älgstammen bör enligt myndigheten bland annat ske med utökad jakttid, fri kalvjakt och skyddsjakt. Tidigare har Skogsstyrelsen angett att avskjutningen bör öka med upp till 10-20 procent.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer