30 ton metall återvunnet från kistor

2017-10-24 17:05  
Metall till ett värde av 80 miljoner kronor har återvunnits från kistor sedan förra året. Bilden är från år 2005 och visar Fonus likkistefabrik i Falköping. Foto: Mikael Ljungström / TT

Över 30 ton metallrester, till ett värde av 80 miljoner kronor, har återvunnits vid svenska krematorier sedan förra sommaren.

Då trädde lagen om metallåtervinning vid kremering i kraft. Årligen handlar det om 20 ton metall – i huvudsak gångjärn, lås och spikstift från kistan, men också proteser av olika slag, som knä- och höftleder av titan – som skrapas fram ur askan och återvinns.

Den exceptionella mängden om 30 ton beror på att många krematorier lagrat metall i väntan på att återvinningen skulle komma igång.

Inför lagändringen tecknande Svenska kyrkan ett ramavtal med ett återvinningsföretag som 53 av Svenska kyrkans 56 krematorier är anslutna till.

”Vi kvalitetssäkrar tjänsten ur etiska och ur hållbarhetsaspekter, samtidigt som vi får en tydlig bild av volymerna och värdet av återvinningen vid krematorierna”, säger Svenska kyrkans inköpare Hanna Skoglund i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer