17 ton plastskräp på obebodd korallö

2017-05-16 14:11  
Forskaren Jennifer Lavers från Imas, Institute for Marine and Antarctic Studies, på East Beach, Henderson Island. Foto: IMAS

Den obebodda Henderson Island i södra Stilla havet är en av världens mest avlägsna öar. Men har världsrekord i plastskräp.

(Artikeln har uppdaterats)

Ön tillhör de brittiska Pitcairnöarna, är obebodd sedan flera hundra år och ligger i utkanten av en stor oceanvirvel i södra Stilla havet. Det är nära 500 mil till närmaste kontinent, men trots det har ön på senare år blivit extremt påverkad av den moderna civilisationen.

En forskarduo från Tasmanien och Storbritannien har kartlagt mängden skräp på ön. Resultatet visar att här slås ett världsrekord, enligt forskarna. Ingenstans i någon liknande miljö har man hittat så mycket plastskräp per kvadratmeter. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Ön är 9 gånger 5 kilometer stor och består av tät växtlighet och tre strandområden. På stränderna fann forskarna stora mängder skräp: 671,6 skräpföremål per kvadratmeter. Enligt en uppskattning fanns 17,6 ton skräp på ön, som bestod av 37,7 miljoner skräpföremål. Varje dag flyter mer skräp iland.

– Det som har hänt på Henderson Island visar att det inte går att komma undan plastskräpet, inte ens på de mest avlägsna platserna i våra hav. Baserat på vår insamling på fem platser på ön har vi beräknat att mer än 17 ton plastskräp har hamnat på ön, med mer än 3 570 nya skräpföremål som flyter i land varje dag, endast på en av stränderna, säger Jennifer Lavers, forskare vid Imas, Instiute for Marine and Antarctic Studies på Tasmanien, i ett pressmeddelande.

Så här såg det ut när forskarna filmade på en av stränderna: 

Den beräknade mängden ligger i underkant, enligt forskarna, eftersom mycket skräp har begravts i sanden på grund av vind och tidvatten. En stor del av skräpmängden utgörs av mikroplast, skräp som är mindre än fem millimeter stora.

Henderson Island finns med på FN-organet Unescos världsarvslista. Det är en av få atoller i världen ”vars ekologi har varit praktiskt taget opåverkad av mänsklig närvaro” enligt Unesco.

Forskarna fann att djur både tar skada och har anpassat sig till skräpmassorna. De såg sköldpaddor som hade trasslat in sig i fisknät, och krabbor som flyttat in i plastbyttor.

Plastskräp i världens hav är ett enormt miljöproblem. Enligt forskarna bakom studien om Henderson Island pekar mycket på att mängden också ökar. 1991 genomfördes en studie på atollerna Ducie och Oeno, som också tillhör Pitcairnöarna. Då hittade man 0,12 respektiver 0,35 skräpföremål per kvadratmeter på stränderna. 25 år senare på Henderson Island var mängderna alltså betydligt större.

 

Anna Orring

Mer om: Plast Förorening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer