Miljö

Två nya arter i veckan hittas i Mekong

Spetsnosgroda Foto: Truong Nguyen / WWF
Spetsnosgroda Foto: Truong Nguyen / WWF

Fortfarande upptäcks två nya arter i veckan i Mekongområdet. Samtidigt sätts regionen under stort tryck av mänskliga ingrepp.

Publicerad

Många arter riskerar att försvinna utan att ha blivit upptäckta.

– Det är som ett bibliotek som brinner – ska vi hinna läsa klart böckerna eller inte? säger Ola Jennersten, biolog på Världsnaturfonden (WWF).

Enligt den färska WWF-rapporten "Stranger species" upptäcktes 115 nya arter av däggdjur, reptiler, groddjur, fiskar och växter under förra året i Mekongregionen som omfattar Burma, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam.

Sedan 1997 har 2 524 nya arter fått namn, inklusive fåglar, i området vilket bevisar hur viktigt det är för den biologiska mångfalden.

Läs mer:

Hur går fynden till då? Tja, det handlar mycket lite om att någon plötsligt snubblar över en färgglad groda som aldrig förr skådats. Upptäckterna görs vanligast i laboratorier med dna-analyser, berättar Ola Jennersten.

– Man hittar nya släkten som vi får revidera.

Dessa av människan nyupptäckta arter – som förvisso kan ha existerat länge – lever i de fem asiatiska länderna i unika miljöer som är utsatta för en lång rad hot: stora väg- och dammbyggen, gruv- och industrietableringar, tjuvjakt och illegal djurhandel.