Miljö

Gifter i leksaker och köksprodukter av återvunnen plast

Foto: Hanna Franzén / TT
Foto: Hanna Franzén / TT

Vanliga europeiska hushållsprodukter gjorda av återvunnen plast innehåller giftiga flamskyddsmedel. Flera europeiska miljö- och konsumentorganisationer kräver nu lagändringar. – Nya produkter gjorda av ny plast får inte innehålla de här flamskyddsmedlen men om de är gjorda av återvunnen plast så är det okej. Det tycker inte vi är acceptabelt, säger Maria Hammarling på Sveriges konsumenter.

Publicerad

Organisationen har tillsammans med flera andra analyserat 430 produkter från EU och EU:s grannländer, resultaten presenteras i en rapport under onsdagen. 109 av produkterna, däribland leksaker och köksprodukter, visade sig innehålla spår av bromerade flamskyddsmedel som misstänks vara hormonstörande.

– De är farliga för både människans hälsa och för miljön, säger Maria Hammarling.

Farligt för barn

I 50 av produkterna överskreds gränsvärdena för vad som är tillåtet i produkter av ny plast och högst var koncentrationen i leksaker. Ämnena fanns även i två svenska håraccessoarer, men i låga halter.

– Allra värst utsatta är småbarn. De tar upp hormonförändrande ämnen mycket lättare på grund av att de växer så snabbt och så stoppar de ofta saker i munnen, säger Maria Hammarling.

Alla produkter som testades var gjorda i svart, hård plast och flamskyddsmedlen kommer enligt rapporten troligen från återvunnet elektronikavfall.

Kryphål finns

Organisationerna bakom rapporten menar att det finns ett kryphål i europeisk lagstiftning som tillåter högre halter av kemikalierna i produkter av just återvunnen plast för att länder ska nå upp till sina återvinningsmål.

– Man har sagt att det är okej att sådana här giftiga kemikalier finns med, just för att man ska kunna nå upp till sina högt satta mål. Men om det blir på bekostnad av människa och miljö så är det inte riktigt okej, säger Maria Hammarling.

Organisationerna kräver nu att beslutsfattare i EU täpper till kryphålen i EU-lagstiftningen.