Miljö

De vill panta din plastpåse

Suwar Mert är företagets vd och grundare.
Suwar Mert är företagets vd och grundare.
Pantlåda och app.
Pantlåda och app.

PantaPåsen är ett nystartat svenskt företag, som hoppas att vi ska börja panta våra plastkassar på samma sätt som flaskor.

Publicerad

Hittills finns PantaPåsens inlämningsstation för påsar i en Teknikmagasinet-butik i södra Stockholm. Här går det att lämna in sina plastpåsar och få tillbaka sina pengar.

Civilingenjören Suwar Mert är företagets vd och grundare. Han berättar vad som händer med de pantade påsarna:

– Vi samlar in och skickar dem till ett företag som återvinner påsar i egen regi. De tvättar och maler ner dem till pellets som de gör nya påsar av.

– När de mals ner får man granulat av ett rent material. Man kan lättare få fram en bra kvalitet på påsarna om man inte blandar olika plastmaterial i tillverkningen, säger han.

Hans långsiktiga plan är att ersättningen för de pantade påsarna ska kunna betalas ut i PantaPåsens app. På så sätt skulle företag kunna locka kunder genom att erbjuda specialerbjudanden i appen.

För närvarande är det bara Teknikmagasinets egna påsar som går att få ersättning för, även om andra butikers påsar också tas emot. Suwar Merts förhoppning är att fler butikskedjor ska ansluta till pantsystemet.

Läs mer: