Fordon

Gripen-köp ska bli verklighet

Peter Hultqvist (S) Foto: Marcus Ericsson / IBL
Peter Hultqvist (S) Foto: Marcus Ericsson / IBL

Trots ekonomisk kris och politisk turbulens: Brasiliens Gripen-köp ska fortgå som planerat. Det lovar landets försvarsminister efter att ha träffat svenske kollegan Peter Hultqvist (S) i Stockholm.

Publicerad

När affären mellan Sverige och Braslien gällande försäljning av 41 Gripen-plan blev klar 2013 var landets ekonomi på stark uppgång.

Situationen ser annorlunda ut nu.

Brasilien har under längre tid befunnit sig i ekonomisk recession, elva miljoner invånare var i maj arbetslösa och så sent som i går skruvade en rad ekonomer i en centralbanksrapport ner landets framtida BNP-tillväxt.

Dessutom har landet befunnit sig i ett politiskt kaos i form av att president Dilma Rousseff tvingats bort efter att hon ställts inför riksrätt, därefter har hennes ersättare Michel Temer precis klarat sig undan från att bli fälld i domstol för anklagelser om korruption.

Med andra ord är frågan inte omotiverad om landet är i stånd att fortgå planerna av köpet för motsvarande 41 miljarder svenska kronor.

För landets försvarsminister Raul Jungmann är dock svaret enkelt:

– Det här avtalet är så säkert att vi inte räknar med att med någon form av förseningar vare sig när det gäller tillverkning eller finansiering. Det följer dess tidslinje, säger han till TT i samband med besöket i Stockholm.

På frågan om det kan bli aktuellt med en utökad order, det har tidigare talats om ett brasilianskt behov av 100 flygplan, är dock Raul Jungmann inte lika tydlig.

– Vi är i bara i början av vårt samarbete men det är ingen tvekan att det här öppnar upp för enormt stora möjligheter i framtiden, inte bara för Brasilien utan även för andra länder i Sydamerika, sade han.

För försvarskoncernen Saab och Sverige är Brasilien utan konkurrens den största exportaffären någonsin. Samtidigt kan den komma att övertrumfas i storlek av en order från Indien. Landet har tidigare meddelat att det står mellan Gripen och amerikanska F-16 som tillverkas av Lockheed Martin och i så fall drygt 100 plan, en order motsvarande 175 miljarder svenska kronor.

Tidningen India Today hänvisar i dag till källor som i sin tur uppger att tester av de båda flygplanstyperna nu ska genomföras. Gällande framtida försäljningar av Gripen, säger Peter Hultqvist:

– Vi jobbar intensivt med flera olika länder och jag har förhoppningar att vi ska presentera kontrakt, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!