Samhälle

Sverige satsar miljarder på köp av luftvärnssystem

Amerikanska försvaret visade upp sina vapensystem under försvarsövningen Aurora 17. Foto: Henrik Brunnsgård / TT
Amerikanska försvaret visade upp sina vapensystem under försvarsövningen Aurora 17. Foto: Henrik Brunnsgård / TT

Regeringen väljer amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Mångmiljardaffären blir ett av de dyraste planerade försvarsinköpen.

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) informerade på tisdagkvällen riksdagens försvarsutskott om valet av Patriot. Regeringen ska nu, via Försvarets materielverk, begära in en offert från den amerikanska staten.

Att valet föll på Patriot beror på att det väl beprövade systemet kan ge Sverige en förmåga att skjuta ned ballistiska robotar redan till 2020.

Det nuvarande svenska luftvärnet, robotsystem 97, skulle till exempel inte klara att skjuta ned ryska moderna Iskanderrobotar. De finns i bland annat Kaliningrad och kan därmed utgöra ett hot mot Gotland och Stockholm.

Hultqvist uppger dessutom att Patriot är leveranssäkert. Det var också det system som Försvarsmakten ville ha. Därför var valet av Patriot väntat. Konkurrenten var fransk-italienska Samp/T.

Läs mer:

Samtliga Allianspartier ställer sig bakom valet av Patriot, även Liberalerna och Kristdemokraterna som inte är med på den senaste försvarsuppgörelsen.

Efter försvarsutskottets möte ville inget parti uttala sig om prislappen för Patriot. Klart är att det blir ett av de dyraste försvarssystem efter Jas Gripen, som ska köpas in för överskådlig tid. Det blir sannolikt dyrare än till exempel den beställda ubåtssatsningen.

– Vi får återkomma i den typen av frågor när vi ser de exakta beloppen efter avslutad förhandlingsprocess, säger Hultqvist.

Tanken är att Sveriges två luftvärnsbataljoner ska vara utrustade med Patriot till 2025. Offerten som nu begärs in gäller dock bara den första bataljonen, som ska börja utrustas före 2020.

Enligt uppgifter i medier bedöms kostnaden för avfyringsramper och ledningscentral för en bataljon vara 10-12 miljarder kronor. Sedan tillkommer själva roboten som kostar mer än 25 miljoner kronor styck.

Hultqvist medger att det finns farhågor för att Patriot kan bli en gökunge som tränger ut andra försvarssatsningar.

Läs mer:

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark räknar med att staten behöver skjuta till mer pengar redan inom ramen för nuvarande försvarsbeslut som sträcker sig till 2020. Han betonar att M är berett att satsa de pengar som behövs eftersom det, enligt honom, är bråttom att få det nya luftvärnet på plats.

– Nu måste vi gå från ord till handling, säger Wallmark.

Även Kristdemokraternas Mikael Oscarsson betonar att det behövs mer pengar.

Patriot är ett lastbilsmonterat luftvärnssystem, vars robotar kan nå 70 kilometer långt och högre än 23 kilometer. Enligt Ekot siktar Sverige på att köpa in fyra enheter med sammanlagt tolv avfyringsramper.

En fråga är hur långt det räcker för att försvara hela Sverige.

– Utgångspunkten för Centerpartiet är att stärka försvarsförmågan i hela landet. Detta är en ingrediens för att öka förmågan, sedan får vi ta steg för steg, säger C:s försvarspolitiske talesperson Dan Bäckström.