Övriga nyheter

Första ordern på nya Carl Gustaf M4

Carl Gustaf M4 demonstreras Foto: Saab
Carl Gustaf M4 demonstreras Foto: Saab

Nya granatgeväret Carl Gustaf M4 är lättare än dagens modell och kan i framtiden utrustas med ett smart sikte. Saab har nu fått sin första order.

Publicerad

Slovakien blir först med att köpa Saabs bärbara pansarvärnsvapen Carl Gustaf i nästa generation, kallad M4. Det meddelar bolaget i dag samtidigt som en stor försvars- och säkerhetsmässa pågår i London. Hur stor beställningen är vill Saab dock inte avslöja i dag.

Granatgeväret Carl Gustaf M4 lanserades i slutet av 2014 och väger 7 kilo. Det är därmed dubbelt så lätt som de första tunga modellerna M1 och M2, och 3 kilo lättare än föregångaren M3.

- Det är en dramatisk skillnad, all vikt man kan krympa ger stor effekt för den enskilde soldaten, säger Sebastian Carlsson, presschef på Saab.

Granatgeväret är också förberett för intelligenta sikten, som använder så kallad programerbar ammunition. Detta innebär att ammunitionen låser på målet.

Ytterligare en nyhet är, enligt Sebastian Carlsson, att beräkningen av hur mycket ammunition som gått åt nu automatiseras.

- Med den här ordern har Slovakien nu ett system som ger landet en betydande förmågehöjning. Sedan systemet lanserades har vi sett ett stort intresse för det och vi ser fram emot order från fler länder, säger Magnus Lewis-Olsson, som är chef för Saabs marknadsområde Europa, Mellanöstern och Afrika.

Enligt försvarsföretaget överväger ytterligare två länder att anskaffa det svenska vapensystemet.

Gilla Ny Teknik på Facebook