Fordon

Före kraschen: Här är sista bilden från Israels månlandare

Så nära. Det här är vad sonden Beresheet 'såg' minuterna innan kraschlandningen. Foto: SpaceIL/Beresheet Spacecraft
Så nära. Det här är vad sonden Beresheet "såg" minuterna innan kraschlandningen. Foto: SpaceIL/Beresheet Spacecraft

Innan "Beresheet" mötte sitt öde hann månlandare ta en sista bild som visar hur nära Israel kom månen.

Publicerad

En rad tekniska problem ledde till att den israeliska rymdfarkosten Beresheet i förra veckan kraschlandade under slutet av sondens nedstigning mot månens yta.

Under de ungefärligen sista 21 minuterna hade sonden motor- och kommunikationsproblem, enligt ansvariga i kontrollrummet i Tel Aviv. Minuter innan Beresheet mötte sitt öde, hann sonden ta två sista bilder. Den ena är en slags rymdselfie, och visar sonden, en bild av den israeliska flaggan och inskriptionen ”small country, big dreams” – ”ett litet land med stora drömmar”, ungefär. Och i bakgrunden: månen, som kommer allt närmare i rasande fart.

Bild nummer två visar månens sargades yta ur ett lite närmare perspektiv.

Beresheet (eller Bereshit) är hebreiska för den bibliska frasen "i begynnelsen". Sonden skickades upp den 22 februari från Cape Canaveral i Florida med en Falcon 9-raket från det privata rymdbolaget SpaceX, ägt av superentreprenören Elon Musk.

Första privatfinanserade mjuklandningen på månen

Det aktuella avståndet mellan jorden och månen är 384.000 kilometer. Men Beresheet tillryggalade 6,5 miljoner kilometer för att i en serie omloppsbanor runt jorden få kraft att slungas in mot månen. Skulle Israel ha lyckats hade rymdhistoria skrivits. USA, forna Sovjetunionen och Kina är de hittills enda som lyckats mjuklanda en farkost på månens yta.

Det här var det första privatfinansierade försöket att upprepa det.