Samhälle

Så mycket kostar USA:s planerade månlandning

Konceptbild från Nasa. Foto: Nasa
Konceptbild från Nasa. Foto: Nasa
Konceptbild från Nasa. Foto: Nasa
Konceptbild från Nasa. Foto: Nasa
Konceptbild från Nasa. Foto: Nasa
Konceptbild från Nasa. Foto: Nasa

Astronauter på månen om fyra år? Nu har USA:s rymdmyndighet presenterat prislappen för att möta denna deadline. Men Nasa-bossen konstaterar att den politiska utvecklingen kan förändra läget.

Publicerad

Nasas månprogram är tänkt att inledas redan nästa år med Artemis 1. Då gör den nya SLS-raketen sin debut, och bär med sig en obemannad Orion-kapsel. 2022 kommer Artemis II att ta astronauter i omloppsbana kring månen – och 2024 är det så dags för Artemis III att landa med astronauter på månens sydpol. Den här gången ska de dock stanna en hel vecka på månytan.

– Den vetenskap som vi kommer att ägna oss åt skiljer sig verkligen från allt som vi har gjort tidigare. Vi måste komma ihåg att under Apollo-eran så trodde vi att månen var helt snustorr. Nu vet vi att det finns mängder av vatten och is, och vi vet att det finns vid sydpolen, säger Jim Bridenstine till AFP News.

I ett samtal med pressen berättade Nasa-chefen vad kostnaden blir för hela Artemis-programmet, med nuvarande deadline för månlandningen. Prislappen kommer att landa på 28 miljarder dollar – motsvarande drygt 248 miljarder kronor, varav 16 miljarder dollar är tänkta att läggas på själva landaren.

Politisk osäkerhet

Bridenstine konstaterade dock att de största hoten mot planerna utgörs av ”politiska risker”. Donald Trump har varit hårt drivande bakom USA:s ambition att åter placera astronauter på månen, men om han skulle förlora presidentvalet den 3 november så kan horisonten förändras.

Exempelvis släckte Barack Obama ner USA:s planer på att skicka astronauter till Mars, detta trots att miljarder dollar redan hade spenderats. Enligt Nasa-bossen följer myndigheten dock tidtabellen för en landning 2024 förutsatt att Kongressen godkänner det utlovade beloppet om 3,2 miljarder dollar till jul.

Men vilka blir då människorna som landar på månen? Svaret är en man och en kvinna – men vad de kommer att landa i är ännu oklart. För närvarande utvecklas tre olika landare. Projekten drivs av Spacex och Dynetics samt av Blue Origin i samarbete med Lockheed Martin.