Populärteknik

Här är Europas månbas

Månbasen ska tillverkas av 3d-skrivare som hämtar det mesta av byggmaterialet materialet från månen. Foto: EsA
Månbasen ska tillverkas av 3d-skrivare som hämtar det mesta av byggmaterialet materialet från månen. Foto: EsA

Den europeiska rymdorganisationen ESA planerar att bygga en permanent bas på månen.

Publicerad

Om 20 år kan det finnas ett litet samhälle byggt på månen. Det hoppas den europeiska rymdorganisationen ESA:s nya chef Jan Woerner, skriver Euronews.

Hur det ska gå till presenteras i en video från ESA som tror att en bas på månen kan bli en slags efterföljare till den internationella rymdstationen ISS och vill därför se ett stort internationellt samarbete bakom byggandet av månbasen.

För att bygga upp den lilla måste det mesta konstruktionsmaterial hämtas på månen där man vet att det finns metaller, mineraler och vatten i form av is som kan användas.

Tanken är att först skicka robotar till månen som med hjälp av 3d-skrivare kan bygga husen. Framgångrika försök med det har gjorts på jorden där man använt simulerat mångrus för bygget.

Redan nu finns 3d-skrivare som kan producera upp till 3,5 meter långa strukturer per timma vilket gör det möjligt att bygga ett stort hus på en vecka.

När basen är klar och de första människorna flyttat in måste det finnas möjligheter att producera mat på månen. Att grönsaksodlingar är möjliga i rymden har visats ombord på ISS där astronauter förra året åt den första rymdsalladen.

Månbasen ska dels bli en plats för vetenskapliga studier men förhoppningen är att den även ska kunna bli en plats för kommersiella verksamheter som gruvdrift och rymdturism.

Tanken är att bosättningen på månen även kan bli en språngbräda för framtida resor till Mars.