Fordon

Buskhe försöker rädda Jas-affären

Håkan Buskhe fick i våras ta över den för Saab och Gripensystemet avgörande affären med Brasilien från förre Saabchefen Åke Svensson. I september var han i Sao Bernardo och borgmästaren Luiz Marinho i hand på att bygga en forskningscentrum. Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/SvD/Scanpix
Håkan Buskhe fick i våras ta över den för Saab och Gripensystemet avgörande affären med Brasilien från förre Saabchefen Åke Svensson. I september var han i Sao Bernardo och borgmästaren Luiz Marinho i hand på att bygga en forskningscentrum. Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/SvD/Scanpix

I morgon onsdag landar nye Saabchefen Håkan Buskhe i Brasilien för att försöka ro hem den stora flygplansaffären. Med sig har han ett extra investeringslöfte på 350 miljoner kronor.

Publicerad

Inom de närmaste dagarna väntas Brasiliens nya president Dilma Rousseff besluta om vilket stridsflygplan som Brasilien ska köpa in – svenska Gripen NG, franska Rafale eller amerikanska Super-Hornet.

Det är en affär i 50-miljardersklassen.

Påpassligt nog kommer Saabchefen Håkan Buskhe att vara på plats för att dra i trådarna hos Saabvännerna i den brasilianska industrin.

Håkan Buskhe ska nämligen inviga det forskningscentrum som Saab tidigare lovat borgmästaren i industristaden Sao Bernardo att bygga - oavsett om Saab tar hem flygplansordern eller inte.

Det är en investering på 50 miljoner dollar, motsvarande 350 miljoner kronor.

För två veckor sedan lades grundstenen till bygget av de båda Saabdirektörerna Dan Jangblad och Bengt Janér tillsammans med borgmästaren Luiz Marinho och i morgon ska det invigas.

För övrigt är Saabs hela offert på 36 stycken Gripen Next Generation ett enda stort samarbetsprojekt som kommer att göra den brasilianska flygindustrin med flygtillverkaren Embraer i spetsen till hälftenägare i nästa generations Jas Gripen.

Att det blir ett beslut denna vecka är det senaste tipset från Brasilien. Men osvuret är bäst.

Redan för ett år sedan trodde alla att affären var klar och att det blev franska Dassault som tagit hem affären efter intensiva politiska påtryckningar från Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Frankrike sägs vara både förre presidenten Luiz Inacio Lula da Silvas och den brasilianske försvarsministern Nelson Jobims val, trots att den franska offerten sägs vara den dyraste.

Men både det brasilianska flygvapnet och den brasilianska industrin förordar den svenska offerten eftersom den är billigast och samtidigt väntas ge flest industrijobb och mest tekniköverföring till Brasilien.

Frågan är vad gårdagens beslut av presidenten, att Nelson Jobim fortsätter som försvarsminister, betyder för Saabs chanser att ta hem affären.

Att Dilma Rousseff behåller Nelson Jobim, trots att han tillhör ett annat politiskt parti, kan betyda att Dilma Rousseff bestämt sig för att välja franskt.

I Saablägret i Brasilien säger man att Saabs offert är bäst och billigaste – men Frankrike har ju Sarkozy…