Miljö

Här är hushållsprylarna som förorenar luften mer än fordon

Här är prylarna i ditt hem som bidrar till städernas luftföroreningar. Foto: TT / Ingvar Karmhed, Janerik Henriksson, Karin Grip / SvD / TT
Här är prylarna i ditt hem som bidrar till städernas luftföroreningar. Foto: TT / Ingvar Karmhed, Janerik Henriksson, Karin Grip / SvD / TT

Vanliga hushållsprodukter som rengöringsmedel, färg, parfym och skrivarbläck kan enligt en amerikansk studie bidra lika mycket till städernas luftföroreningar som fordonsutsläpp.

Publicerad

Lättflyktiga organiska ämnen, VOC för Volatile Organic Compounds, finns i petroleumbaserade produkter och kan när de släpps ut i luften bilda små partiklar som är skadliga för lungorna. De finns inte bara i fordonens bensin- och dieseltankar, utan också i hushållsprodukter som rengöringsmedel, färg, parfym och skrivarbläck.

Det är den senare kategorin som i dag står för den större andelen av VOC-utsläppen i städerna, enligt en ny amerikansk studie.

– När transporterna blir renare blir de andra källorna allt viktigare. De saker vi använder i vår vardag kan påverka luftföroreningarna, säger Brian McDonald, forskare vid University of Colorado och huvudförfattare till studien, i en kommentar.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Forskarnas beräkningar på 33 amerikanska städer visar att konsument- och industriprodukter nu bidrar till luftföroreningar i lika hög grad som transportsektorn, och att de släpper ut dubbelt så mycket VOC som fordon gör.

Konsument- och industriprodukternas utsläpp ska enligt Colorado-forskarna också ha underskattats i tidigare beräkningar. US Environmental Protection Agency har exempelvis beräknat att 75 procent av de petroleum-baserade VOC-utsläppen kommer från fordon och ungefär 25 procent från kemiska produkter.

Enligt forskarna i Colorado är det snarare runt hälften-hälften.